BANGALA DALAM MASYARAKAT KELANTAN

>> Tuesday, December 17, 2013






BANGALA DALAM MASYARAKAT KELANTAN


Orang-orang Bangala di Malaysia hari telah menjadi termasyur kerana pengelibatan mereka dalam berbagai-bagai aktiviti, selain daripada menjadi boroh.. Mereka adalah berasal dari Bangladesh sebuah negara republik yang bersempadan dengan India di sebelah Utara. Luasnya 56,977 km persegi dan mempunyai penduduk seramai 160 juta orang. Bahasanya dipanggil bahasa Bangali.

Pada masa dahulu bila disebut Bangali ialah mansuia yang biasanya bertubuh besar, berjanggut dan berjebing, dan biasanya bekerja sebagai jaga, kini pengawal keselamatan.

Tapi hari ini bila disebut Bangala mereka dirujukkan kepada orang-orang yang datang dari negara Bangladesh untuk menjadi boroh di negara kita ini. Kadang-kadang sebutan Bangala itu menimbulkan satu macam sendaan, kerana mereka sering dikaitkan dengan perkara-perkara yang tidak diingini yang berlaku di negara, hingga menerbitkan panggilan ‘Mat Bangala”.

Tapi hari ini orang Bangala yang datang ke negara kita tidak lagi besar dan gemuk, tapi manusia biasa seperti orang Melayu, dan kadang-kadang mempunyai rupa paras yang menggoda wanita-wanita Melayu.

Orang-orang Bangala ini sudah lama berada di Malaysia. Selain daripada menjadi jaga, kebanyakan mereka menjadi peniaga kain atau permata yang menjelajah dari kampung ke kampung mencari razeki.

Setakat yang diketahui dalam masyarakat tradisional Kelantan sejak lama dulu lagi ada dua benda yang disandangkan kepada nama Banggala. Kedua-duanya makanan dan kedua-duanya dari jenis tumbuh-tumbuhan. Salah satu daripadanya telah tidak digunakan lagi dan satu lagi masih kekal penggunaannya sampai ke hari ini dalam masyarakat Melayu, khususnya di kampung-kampung.

Nampaknya  menamakan sesuatu benda menggunakan nama sesuatu bangsa bukanlah sesuatu yang asing dalam masyarakat Melayu, khususnya masyarakat Kelantan. Kita ada bunga Cina, kita ada bunga cbempaka keling, kita ada pisang kelat keling [pisang restali], kita ada ubi keling, kita ada pauh Siam, kita ada durian Belanda [durian Selat], kita ada pisang kebatu Petani dan kita ada baju Melayu.




Pada masa lalu, orang-orang Melayu Kelantan tidak mengenali ubi kentang. Mereka tidak menamakannya ubi kentang. Sebaliknya mereka memanggilnya ubi Bangala, dengan sebutan ringkasanya ubi gala.

Pada perkiraan saya semua kaum wanita Melayu, baik yang tua, lebih-lebih lagi yang muda mengetahui cara-cara penggunaan ubi kentang di dalam masakan, untuk dijadikan sebahagian daripada lauk-pauk atau juadah-juadah tertentu yang menggunakan kentang sebagai bahannya.

Tapi akhirnya nama ubu gala telah lama lenyap dan tidak dipakai lagi, bila muncul nama ubi kentang.

Pisang Bangala

Sejenis tumbuhan lagi yang menggunakan nama Bangala ialah pisang Bangala. Nama itu terus berkekalan hingga sekarang. Pokok pisang Bangala ini sama sahaja dengan pokok-pokok pisang yang lain. Ia juga berjantung dan berbuah di tandan.

Buah pisang Bangala yang masak, tidak seperti pisang-pisang yang lain tidak dimakan, kerana rasanya tidak enak dan banyak mengandungi biji-biji atau butir-butir yang sukar untuk dimakan. Justeru buah pisang Bangala hanya dibiarkan meluruh dari tandannya.

Namun begitu buah pisang Bangala yang muda  dijadikan bahan makanan sebagai ulam atau sayur bersama dengan nasi. Sekurang-kurangnya ada tiga cara untuk memproses buah pisang Bangala untuk dijadikan resipi makanan.

Dimakan Mentah

Buah pisang Bangala yang muda [tidak terlalu muda] boleh dibuat ulam. Buang atau kupas kulitnya yang hijau hingga nampak isinya yang putih. Kerat melintang nipis-nipis, basuh bersih-bersih dan rendam dalam air garam buat seketika.

Kemudian bila hendak makan, angkat dan sejatkan airnya. Sebagai ulam ia dicicah dengan budu atau sambal seperti ulam-ulaman yang lain.

Acar Mentah

Pisang Bangala boleh juga dibuat acar mentah. Buah pisang hendaklah dikerat melintang berkeping-keping. Rendam sekejap dalam air garam untuk membersihaknya.

Sementara itu sediakan bahan acarnya dengan bahan-bahan cuka, garam dan gula sekadar yang perlu. Masukkan semuanya dalam sebuah mangkuk, campurkan sedikit air kosong, dan masukkan potongan pisang, kacau-kacaukan hingga rata. Biarkan sekejap sehingga potongan pisang itu diresapi oleh kuah acarnya. Kemudian bolehlah dimakan.

Acar Masak

Di samping itu kalau ada masa, boleh juga pisang Bangala ini dibuat acar masak. Buah pisang muda hendaklah dikupas kulitnya, kemudian dibelah memanjang sepanjang buahnya sebanyak beberapa keping yang patut. Rendam dalam air garam untuk membersihkannya.

Sediakan bahan-bahan untuk menumis, iaitu cuka, bawang merah yang dibelah-belah, bawang putih, gula, garam dan sedikit lada kering yang ditumbuk atau di kisar. Tumiskan bahan tersebut. Kemudian masukkan pisang yang telah dibelah. Tunggu sehingga  mendidih dan biarkan ia masak. Bila sejuk bolehlah dihidangkan.

Di pasar-pasar tani Negeri Kelantan hari ini kadang-kadang acar masak pisang Bangala memang ada dijual, terutama di musim tengkujuh atau musim hujan.

Sebagai Pembungkus

Walau bagaimanapun pada masa dulu pokok pisang Bangala ditanam untuk mengambil  daunnya untuk dijadikan pembungkus, seperti pembungkus nasi  belauk, untuk buat bekas kueh yang dipanggil temelung kueh dan sebagainya. Daun pisang Bangala memang istimewa sebagai pembungkus kerana daunnya lembut, dan tidak mudah pecah seperti daun-daun pisang yang lain. Ia juga digemari untuk dijadikan pembungkus kueh-mueh yang dimasak kerana mempunyai aroma tersendiri. Sedangkan daun pisang yang lain, keadaannya keras dan terpakasa disalai di atas api terlebih dahulu sebelum digunakan untuk mengelak ianya daripada mudah carik atau koyak.




Salah satu kueh tradisi yang sering digunakan daun pisang sebagai bekas pengisi ialah tepung pelita, ianya dipanggil temelung, yang dicantum hujung kiri dan hujung kanannya dengan menggunakan lidi.  Namun begitu hari ini temelung telah digantikan penggunaannya dengan bekas-bekas plastik yang kecil untuk diisikan dengan tepung pelita.

Hanya ada dua jenis kueh tradisi sahaja yang tidak boleh pembalutnya ditukar dengan plastik, iaitu pulut bakar dan pulut lepa. Pulat bakar bentuknya bulat dibalut dengan daun pisang, tapi terbuka sedikit di bahagian atasnya, sebelum di bakar atas bara api setelah dimasukkan ke dalam bekas atau sarangnya yang khas. Pulut lepa atau pulut panjang pula, bentuknya panjang dan dibungkus penuh dan di hujung kiri kanannya dicucuk dengan lidi, kemudian dibakar atas kuali berminyak. Pulut lepa berinti sambal daging atau ikan, tapi pulut bakar tidak berinti, kecuali dibuat khusus.

Saya tahu perkara ini, kerana Allahyarhmah bonda saya, Mak Su Munah seorang pembuat pulut bakar, juga pulut lepa yang termasyur. Kadang-kadang saya menolong beliau membakar pulut bila keadaan mendesak. Selepas itu sayalah yang menghantar pulut-pulut itu ke kedai-kedai di kampung sebelum pergi ke sekolah, dan memungut duitnya di sebelah petang.

Oleh sebab pasaran daun pisang telah begitu terjejas dengan kelahiran plastik, maka tidak ramai lagi para petani yang menanam pisang Bangala, justeru itu harga daun pisang Bangala telah menjunam naik. Ia menjadi tamparan kepada peniaga-peniaga kueh yang terpaksa menggunakan daun pisang, iaitu mana-mana kueh yang daun pisangnya tidak boleh diganti dengan plastik. Ini dapat meningkatkan lagi harga kueh-muih  di pasaran.
-------------------------------------------------------------------------------------------


Kaitan:

KELING DALAM MASYARAKAT DAN BUDAYA KELANTAN










                                                     



0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP