MAKANAN - BUKAN SEMUA ORANG PANDAI MAKAN

>> Wednesday, December 11, 2013




MAKANAN – BUKAN SEMUA PANDAI MAKAN

Semua makhluk hidup memerlukan makanan untuk hidup, untuk memenuhi keperluan lahiriahnya. Terlalu banyak Allah ciptakan benda-benda yang boleh dijadikan bahan makanan di dunia ini. Ini menyebabkan manusia sukar untuk memilih makanan yang sesuai dan wajar mereka makan. Malah ramai pula yang tersasul memilih makanan-makanan yang merbahaya dan merosakkan diri dan kesihatan mereka.



   

TIDAK sempurna rasanya kalau tidak disebut bahawa kepada orang Islamereka mesti menyebut nama Allah ketika hendak memulakan sesuatu pekerjaan, dan mengakhirinya dengan ucapan syukur kepada Allah sesudah kerja beres Demikian jugalah dengan makan dan minum, bermula dengan menyebut “Bismillahir rahmanir rahim”, dan berakhir dengan “Alhamdulillah”.






Berbagai Jenis                                                                   

Menurut pakar makanan Bessie Jo Tillman M.D kita tidak wajar makan hanya sejenis makanan sahaja, tapi kita kena makan  aneka jenis makanan. Dengan demikian  dapat mencegah kita daripada menjadi seorang sensitif atau murasa terhadap makanan-makanan yang kita makan. Katanya gilir-gilirkan ia selang sehari. Umpamanya kalau hari Isnin kita  makan karot dari jenis sayuran yang berakar, maka pada hari Selasa kita hendaklah makan sengkuang, dan pada hari Rabu pula kita hendaklah  makan balik karot atau pilih sayuran-sayuran yang tidak berakar untuk menganekakannya.

Jangan Makan Sayur Dari Jenis Yang Sama Dalam Satu Hidangan

Pakar-pakar pemakanan membahagikan sesetengah sayur-sayuran kepada dua jenis. Umpamanya karot dijeniskan sebagai sayuran berakar dan sayuran merah. Jika kita pilih karot sebagai sayur merah pada hari itu, pilihlah sayuran yang lain pula dari jenis sayuran berakar pada hari yang sama.

Makan Sedikit-Sedikit Sahaja

Menurut beliau pencernaan makanan akan berlaku dengan lebih baik, kiranya kita makan sedikit-sedikit sahaja makanan aneka jenis itu setiap kali kita makan. Cara ini juga katanya dapat mencegah kita daripada menjadi sensitif atau murasa kepada makanan.

Biarkan masa selama dua jam kalau kita hendak makan sekali lagi. Jika kita lapar, makanlah sebanyak yang kita makan sebelumnya.





Jika kita seorang yang sihat, bekerja dan aktif, tentulah tidak praktikal untuk kita makan setiap dua jam sekali. Justeru itu kita perlu menentukan sebanyak mana kuantiti makanan yang perlu kita makan sesuai dengan keperluan makan kita untuk jangka masa empat atau lima jam sekali. Dengan itu bererti kita mengambil kira keperluan jasmani kita dan makan hanya untuk memenuhi keperluan kita kepada makanan. Lebih makan adalah merbahaya untuk tali perut kita dan melumpuhkan sistem kekebalan pertahanan badan kita terhadap keracunan.



Vegeterian

Jika kita seorang vegeterian, makanlah makanan yang mengandungi protein yang tepu setiap kali makan. Seorang vegetrian perlu makan kacang dan bijirin bersama. Asid amino yang terdapat dalam kacang dan bijirin saling lengkap melengkap antara satu sama lain untuk menjadikan protein penuh. Kuino    sendirian sahaja pun mempunyai protein tepu.

Air Tulen Dan Air Suling

Kita hendaklah minum air sekurang-kurangnya sebanyak 8 auns antara kedua waktu makan. Dan adalah lebih baik kepada kita untuk tidak minum apa-apa waktu kita makan. Kerana minuman boleh mencairkan enzim  penceranan, memperlahankan proses penghadaman dan boleh menyebabkan makanan membusuk dalam usus. Namun begitu kita  akan merasa makanan lebih baik pencernaannya jika kita makan dan juga minum dalam masa yang sama.  Jika kita memerlukan minuman waktu kita makan kita hendaklah meminum sedikt sahaja air tulen atau air suling.

Mamah Makanan Sampai Lumat

Jika kita seorang bizi atau penyibuk, kian perlu kepada kita untuk mempastikan berapa kali kita  mamah atau kunyah makanan yang berada dalam mulut kita. Kita hendaklah mulai dengan memamah sebanyak 28 kali setiap suapan yang ada dalam mulut. Kita hendaklah berlatih demikian sehingga ianya menjadi kebiasaan kepada kita ketika makan. Kita hendaklah pastikan makanan yang kita mamah itu hancur dan bercampur dengan air liur kita sebelum menelannya. Jika 28 kali mamah atau kunyah masih belum mampu menghancurkan makanan dalam mulut kita, mamahlah lebih banyak lagi sehingga ianya hancur. Selain memamah dengan lumat itu berguna untuk usus kita, ia juga dapat membantu kita berada dalam keadaan  tenang. Dengan itu juga bererti kita menikmati makanan kita dan membantu tali perut kita daripada bekerja lebih.





Makan Dalam Keadaan Tenang

Kita hendaklah makan dalam keadaan yang tenang dan selesa. Justeru ketika makan jauhi bercakap tentang bisnes atau persoalan keluarga, membaca, menonton TV, atau apa sahaja yang boleh menganggu suasana makan. Ini termasuk mendengar muzik – kecuali muzik yang disukai oleh semua  anggota keluarga yang menghadapi makanan bersama kita itu.

Nikmatilah Makanan Kita

Nikmatilah tekstur, rasa, selera dan warna makanan yang kita suap ke mulut kita itu. Bersyukurlah kepada Allah untuk setiap suapan yang kita makan.

Makanlah untuk memenuhi keperluan kita sebagai manusia yang hidup dan bergerak.

Makanlah! “Wahai manusia! Makanlah dari [makanan] yang halal dan baik yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikut langkah-langkah syaitan. Sungguh, syaitan itu musuh yang nyata bagimu”. Al-Baqarah [2]: 168.

-------------------------------------
Berkaitan:

1] PANTANG LARANG KETIKA MAKAN

                                                                               









































0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP