MENIKMATI CHAPATI DI IBU NEGARA

>> Sunday, December 14, 2014


MENIKMATI CHAPATI DI KUALA LUMPUR




Salah satu perkara yang tidak dapat dipisahkan dari makhluk yang hidup, khususnya mnusia, ialah makanan. Ia sentiasa di sisi manusia di mana sahaja mereka berada.





Kenapa makanan itu penting kepada manusia?


Kerana makanan itulah memberi tenaga dan kekuatan kepada manusia membolehkan mereka hidup, dan juga berusaha untuk menyempurnakan kehidupan mereka. Manusia mungkin mati andainya mereka tidak makan minum selama waktu yang tertentu.


Oleh itu ke mana sahaja berada mereka terpaksa membawa atau mencari makanan untuk dimakan bagi  membolehkan mereka hidup, sihat dan segar.


Mereka mulai diperkenalkan dengan makanan sejak mereka dilahirkan ke dunia walau pun mata mereka masih belum terbuka luas dan belum mengenal sesuatu.






Justeru bila mereka berpindah dari satu tempat ke satu tempat mereka akan membawa bersama-sama mereka, setidaknya jenama makanan yang mereka makan  atau mereka sukai bersamamereka atau setidak-tidaknya membawa resepinya, dan mencari bahan-bahan di tempat mereka berada untuk membuat makanan yang menjadi kebiasaan mereka makan itu.
Dengan jalan itulah berbagai-bagai jenis makanan telah berhijrah bersama-sama dengan pemakannya. Dan ini mengakayakan aneka jenis makanan tempatan di tempat baru itu, di samping makanan-makanan tempatan yang sedia ada.


Ini berlaku juga di negara kita Malaysia. Para pendatang itu membawa beraneka jenis resepi makanan berdasarkan makanan kaum atau di tempat asal mereka. Kerana itu lahirlah aneka jenis makanan mengikut rumpun bangsa, seperti ada masakan China, masakan India, masakan Pertugis, masakan Barat dan sebagainya bersama dengan masakan tradisional tempatan.


Di antara jenis makanan itu, terdapat sejenis makanan dari India, iaitu Chapati. Ia sejenis roti yang berasal dari Utara India yang penduduknya makan chapati. Ini berbeza dengan penduduk di selah Selatan India yang gemar makan Thosai yang juga popular di Malaysia sekarang.


Di Malaysia roti chapati dipercayai diperkenalkan oleh orang-orang India Sikh atau Punjab. Mereka amat gemar memakannya.





Chapati diperbuat dari sejenis gandum yang dipanggil Atta yang beerasal dari bijirin gandum jenis keras. Pada masa-masa yang lalu, harga gandum atta di pasaran tempatan lebih murah daripada gandum biasa untuk membuat roti, tapi hari ini harga gandum atta lebih mahal dari gandum biasa. Ini menunjukkan peminat chapati kian meningkat di Malaysia.


Membuat roti chapati berbeza sedikit daripada membuat roti canai, selain daripada berbeza tepung gandumnya. Ianya diuli dengan air panas yang dicampur dengan gandum atta sedikit demi sedikit untuk dijadikan doh yang lembut. Kemudian doh itu digentel bulat-bulat dengan kedua belah tapak tangan menjadi bebola kecil.


Selepas kira-kira setengah jam, setelah diletak dalam bekas dan ditutup dengan kain lembab, bolehlah doh itu dimasak setelah dicanai menjadi bulat leper, kira-kira berukuran enam hingga tujuh diameternya dan dibakar di atas kuali leper yang kering. Chapati dibakar di kedua-dua belah, iaitu atas dan bawahnya.


Dalam bahasa India chapati mengandungi erti “leper dan bulat”. Dan demikianlah bentuk capati itu dari sejak dulu hingga sekarang.


Chapati ini sedap dimakan dengan kari ayam, kari dhal, kambing atau daging cincang [kima], dan lain-lain masakan atas pilihan masing-masing.






Kami telah lama makan chapati ini. Sejak berpuluh-puluh tahun yang lampau lagi. Di Kota Bharu, tempat kami tinggal pun telah lama orang-orang India menjual chapati di kedai-kedai makan mereka.


Malah pada masa-masa lalu, kami sering membuat sendiri chapati di rumah untuk makan sekeluarga. Kami ada kuali khas bebetuk leper untuk membakar chapati, dan juga pernah membeli sejenis alat pengapit doh untuk membentuk sebiji chapati yang bulat, leper dan nipis. Tapi alat ini jarang kami gunakan, kerana kami lebih suka mencanainya dengan tangan kami, kerana lebih mudah dan cepat.


Sehingga hari ini pun minat kami kepada chapati masih segar sebagai pengganti nasi sekali sekala. Tapi malangnya kebanyakan chapati hari ini tidak lagi seenak chapati masa lalu, terutama sekali kerana keadaannya keras dan tidak membangkitkan selera.




 
Tapi setelah berada di ibu negara kali ini, dengan bantuan seorang sahabat baik, kami telah bertemu dengan sebuah kedai chapati di ibu negara Kuala Lumpur yang terletak di Jalan Tengku Abdul Rahman. Chapati di Santa ini lembut dan rasanya enak, dimakan dengan beberapa janis masakan, termasuk dhal. Tidak hairanlah setiap kali kami kunjungi di Santa tidak pernah ketiadaan peminat yang terdiri dari segala bangsa, termasuklah pelancong-pelancong dari luar negara.


Santa ini tidak mudah ditemui, kerana pintunya terletak di lorong belakang, dan bukannya menghala jalan besar sebagaimana kedai biasa. Kenalah mencarinya sedikit untuk a mendapatkannya. Walau bagaimanapun di sinilah chapati yang enak yang pernah kami temui sejak kebelakangan ini


Namun, juga kita lupa kepada firman Allah, “Makanlah dari apa yang telah dikurniakan oleh Allah kepada kamu, dan janganlah kamu menurut jejak syaitan, kerana syaitan itu musuh yang nyata kepada kamu”.Al-An’Am:142.


Premiera,
Kuala Lumpur

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP