KENAPA KUEH TRADISIONAL KELANTAN, JADI AKOK KEMBOJA?

>> Monday, July 20, 2015





AKOK, KUEH TRADISIONAL KELANTAN, TAPI KENAPA AKOK KEMBOJA?


AKOK adalah salah satu kueh tradisioal Kelantan yang termasyur sejak sekian lama hingga ke hari ini.


Akok Kemboja



Ia diperbuat daripada campuran beberapa jenis bahan, seperti telur, tepung gandum, manisan nyiur [gula melaka], dan lain-lain.


Adunan bahan-bahan tersebut dimasukkan ke dalam acuan khusus dan seterusnya dibakar hingga masak.


Rupanya seperti kueh baulu yang dibelah dua memanjang, atau dalam bentuk bulat yang dibelah dua.


Inilah rupa akok yang popular sejak puluhan tahun yang lalu. Tapi sejajar dengan peredaran masa yang pesat kemajuannya, maka kemudiannya lahir pula sejenis akok yang jauh lebih besar keadaannya dan dalam bentuk sejenis bunga yang sedang berkemabang. Besarnya kira-kira sama besarnya dengan sebuah pinggan yang sederhana bersar.


                                         Bunga Kemboja


Akok ini dikenali dengan panggilan nama Akok Kemboja.


Untuk sekian lama masanya, saya beranggapan ia dipanggil akok kemboja kerana ia dibawa masuk atau diperkenalkan oleh orang-orang pelarian Kemboja yang pada suatu waktu ramai berhijrah ke Kelantan.


Dalam satu segi orang-orang Kelantan memang suka menamakan benda-benda berdasar bangsa, seperti pauh siam, timun cina, durian belanda [durian selat],  pisang kebatu petani, ubi benggala, ubi keling, bunga sempaka keling pisang benggala dan sebagainya.


Tapi sejak kebelakangan ini bila banyak memandang bunga-bunga kemboja dan melihat dan mnikmati akok kemboja, maka lalu terbetik dalam fikiran saya bahawa nama akok kemboja itu dipadankan dengan nama bunga kemboja.


Jika kita perhatikan bentuk akok kemboja itu maka kita akan dapati ianya ada persamaan dengan bunga kemboja itu, walaupun kelopak akok kemboja tidak sama banyaknya dengan kelopak bunga kemboja.


Setelah merenung-renunngya, maka saya pun membuat kesimpulan awal, bahawa akok kemboja itu bukannya dipanggil demikian kerana ianya diperkenalkan oleh orang-orang Kemboja, tapi ianya mungkin berasal dari bunga kemboja di mana bentuk bunga itu dicontohi untuk membuat akok kemboja.


                                                              Akok kemboja


Bagaimana pula pendapat anda?


Saya fikir di penghujug tulisan ini adab baiknya saya perturunkan risipi membuat akok untuk mereka yang berminat untuk mencubanya sendiri.


Risipi Akok

Bahan-bahannya:

a.8 biji telur 
b.1 gelas pati santan

c.120 gm manisan nyur [gula melaka]

d. 30 gm  tepung gandum

e. 5 kuntum bunga cengkeh

f.3 helai daun pandan

Cara:


Masukkan manisan yang telah diricis dalam mangkuk, kemudian masukkan telur dan santan lalu dikacau hingga rata. Lepas itu adunan tersebut ditapis ke dalam bekas lain supaya tidak berketul-ketul.


Masukkan daun pandan yang telah seyet-seyet, dan bunga cengkeh ke dalam adunan tadi, lalu dikacau dan dipukul-pukul dengan sudip atau senduk.


Panaskan acuan, sapukan sedikit minyak supaya tidak melekat, kemudian masukkan adunan itu ke dalamnya, seterusnya masukkan acuan ke dalam ketuhar  yang telah dipanaskan 180 C dan masakkan selama 5.7 minit.


Secara tradisionalnya acuan yang telah berisi dengan adunan akok itu, [biasanya acuan baulu], lalu ditutup dan dibakar dengan api di sebelah atas dan bawahnya.


Sekian.


Lorong Masjid,
Kg. Kubang Siput,
PT.KB.Kelantan Darulnaim.


Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP